Przepis na rosół

Podajemy ilość składników potrzebnych do przygotowania rosołu w pięcio litrowym garnku.SKŁADNIKI:
– mięso: kawałek mięsa wołowego
– kilogram porcji rosołowej z kurczaka
– włoszczyzna
– jedna duża marchew
– jedna pietruszka (korzeń)
– kawałek selera
– jeden mały por
– niewielki kawałek kapusty włoskiej
– 1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)

PRZYPRAWY
– dwa/trzy liście laurowe
– pięć ziaren ziela angielskiego
– pięć ziaren pieprzu czarnego
– sól
– natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Na początek najważniejsze do zapamiętania: domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że będzie klarowny.

Zaczynam od przygotowania garnka z ZIMNĄ wodą, do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie.
Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powinny pokazać się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. W tym momencie należy zmniejszyć ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po usunięciu szumowin do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa.

Zaraz po warzywach dodaję wszystkie przyprawy, częściowo przykrywam garnek z rosołem przykrywką i kontroluję temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała.

Następnie gotuję długo, długo, długooo… raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieram te składniki, które chcę zachować do spożycia (np. marchewkę). Teraz przychodzi czas na próbowanie. Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, to gotuję dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował.

Dołącz do Nas!