Podajemy ilość składników potrzebnych do przygotowania rosołu w pięcio litrowym garnku.SKŁADNIKI:
– mięso: kawałek mięsa wołowego
– kilogram porcji rosołowej z kurczaka
– włoszczyzna
– jedna duża marchew
– jedna pietruszka (korzeń)
– kawałek selera
– jeden mały por
– niewielki kawałek kapusty włoskiej
– 1 cebula z łupką (dla uzyskania lepszego koloru)
PRZYPRAWY
– dwa/trzy liście laurowe
– pięć ziaren ziela angielskiego
– pięć ziaren pieprzu czarnego
– sól
– natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE:
Na początek najważniejsze do zapamiętania: domowy rosół musi gotować się bardzo długo. Nie wolno dopuścić, aby rosół gotował się zbyt gwałtownie. Taki sposób przyrządzania daje gwarancję, że będzie klarowny.
Zaczynam od przygotowania garnka z ZIMNĄ wodą, do którego wkładam całe przygotowane mięso i zaczynam gotowanie.
Kiedy woda z mięsem zacznie się gotować, na powierzchni powinny pokazać się tzw. szumowiny, które zbieram przy pomocy małego sitka. W tym momencie należy zmniejszyć ogień, tak aby wywar bardzo delikatnie bulgotał. Po usunięciu szumowin do garnka wrzucam wszystkie, umyte i obrane wcześniej, warzywa.
Zaraz po warzywach dodaję wszystkie przyprawy, częściowo przykrywam garnek z rosołem przykrywką i kontroluję temperaturę w taki sposób, aby gotująca się zupa przez cały czas tylko delikatnie bulgotała.
Następnie gotuję długo, długo, długooo… raz na jakiś czas zaglądając do garnka w celu sprawdzenia, czy rosół nie wrze zbyt mocno. Po zakończeniu gotowania przelewam rosół przez metalowe sitko do mniejszego garnka, pozbywając się w ten sposób wszelkich małych zanieczyszczeń. Następnie z resztek wybieram te składniki, które chcę zachować do spożycia (np. marchewkę). Teraz przychodzi czas na próbowanie. Jeżeli rosół jest zbyt wodnisty, to gotuję dalej bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował.