Ciasto na pierogi idealne

Kto jeszcze nie lepił pierogów, to dobry czas żeby zacząć 🙂 Jak? Wystarczy trzymać się przepisów i postępować krok po kroku:

Ciasto na pierogi idealne (bez jajek) krok po kroku

czas: 30 min liczba porcji: 50–60 szt.

Składniki:
3 szklanki mąki z górką
1 szklanka wrzątku
1/2 łyżeczki soli

KROK 1: Przygotowanie zaczynam od wsypania mąki, dodaję sól i wlewam gorącą wodę (nie wrzącą, nie zimną, bardzo gorącą!). Mieszam. Przekładam na blat i zagniatam.
KROK 2: Ciasto zagniatam, aż będzie gładkie, wtedy zawijam w folię i odkładam na kilka minut. Dzielimy ciasto na mniejsze części i wałkuję bardzo cienko.
KROK 3: lepimy pierogi 🙂
KROK 4: Wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję kilka minut od ponownego zagotowania. Smacznego.

Dołącz do Nas!